do, 07-25-2019, 11:59
Nieuwsbericht

Zeeland, een 5 sterren fietsprovincie!

Het Landelijk Fietsplatform heeft afgelopen week bekend gemaakt dat Zeeland, net als bij de vorige verkiezing, vijf sterren heeft behaald in het onderzoek naar de fietsvriendelijkheid van de provincies in Nederland. Waar er vorig jaar nog vijf provincies waren die de vijf sterren status behaalden, deelt Zeeland dit jaar de 5 sterren titel alleen met de provincie Friesland.

Net als vorig jaar behaalde Zeeland dit jaar dus weer vijf van de vijf sterren in de beoordeling van het Landelijk Fietsplatform. Maar hoe hebben de andere provincies het dan eigenlijk gedaan? Naast Zeeland behaalde alleen Friesland ook vijf sterren. Vijf provincies, namelijk Limburg, Noord-Brabant, Drenthe, Gelderland en Utrecht behaalden allen vier-en-een-halve ster. Groningen behaalde vier sterren, Friesland drie-en-een-half, Noord Holland drie en Zuid Holland behaalde twee-en-een-halve-ster.  

VVV Zeeland 

VVV Zeeland zet zich al sinds 2006 in voor het onderhouden en verbeteren van de Zeeuwse fietsroutes. Zo zijn er in de afgelopen jaren behoorlijke stappen gemaakt op het gebied van routenetwerken en producten, infrastructuur en veiligheid. Ook is er samen met de provincie Zeeland sinds 2017 aanzienlijk geïnvesteerd in aanvullende voorzieningen als rustplaatsen op plekken met een mooi uitzicht en overzichtspanelen.

De directeur van VVV Zeeland, Erik van den Dobbelsteen, geeft aan dat ze erg tevreden zijn met het resultaat, maar is ook waakzaam. ’Het is een geweldig resultaat! Het behalen van de vijf sterren is al een klus op zich, maar de uitdaging zit hem zeker ook in het behouden van deze sterren’

Beoordeling Zeeland

De provincies van Nederland zijn net als bij de vorige verkiezing beoordeeld op de kwaliteit van de randvoorwaarden van het routenetwerk. In Zeeland is er volgens het Landelijk Fietsplatform een uitstekend knooppuntennetwerk. Ook zijn de fietspaden in Zeeland uitsluitend van hoge kwaliteit en is het landschap van Zeeland erg aantrekkelijk om een fietstocht door te maken. Daarnaast scoort Zeeland punten met het aantal horecagelegenheden die zich aan de fietsroutes bevinden.

Maar waar valt er voor Zeeland dan nog terrein te winnen? In Zeeland zijn de routes nog niet zo makkelijk te vinden als in bijvoorbeeld Friesland. Ook zou Zeeland nog wat meer openbare rustpunten toe kunnen voegen aan de fietsroutes.

Bronnen: (PZC, Omroep Zeeland en verkeersbureaus.info)